Ce este avocatul

In natura prestatiei avocatiale, intervin factori precum: interactiunea cu celalalt, puterea de a gandi pentru acesta cea mai buna lume (in sensul de solutie) dintre cele posibile, placerea argumentelor creative in limita unor norme riguroase, intre texte de lege si termene care fac din aceasta profesie o stiinta exacta.

Si totusi, avocatura determina un mod de viata desemnat prin onoare, construita in linia dilemelor morale care dezbat corectitudinea si dreptatea ca fiind un calcul rational de sanse, de strategii si perspective.

Ce este avocatul? Un vizionar, in ceea ce priveste destinul unei spete, proiectul unui mod de viata, posibilitatea unei oportunitati. El este totodata pledantul antrenat pentru a-si aduce clientul in situatii eficiente, potentandu-i atuurile si diminuandu-i riscurile. La limita, avocatul este originea factorului de echilibru a unor dezechilibre normative, juridice.

Avocatul este cel care se confrunta natural cu apetenta indivizilor pentru castig de cauza, cu impresia faptului ca un lucru se cuvine sau ca dreptatea trebuie sa fie intotdeauna de partea lor, ignorand componentele persuasive si caile de acces catre aceste stari dezirabile. Insa, dincolo de toate, avocatul cunoaste care sunt sensurile si valorile pe care indivizii le confera demnitatii, libertatii, independentei si autonomiei. Toate acestea implica, in mod necesar, faptul ca avocatul nu este doar un sfetnic ideal, ci si un bun confesor.

De aceea, onestitatea, loialitatea si confidentialitatea definesc parteneriatul cu orice client, ca interactiune juridica, morala si umana. Prin ele raspundem la intrebarea Ce este avocatul? adresata de clienti, amatori sau pasionati in acest domeniu, aflati in exercitiu.

Practicata individual sau prin asociere, profesia de avocat este una liberala: mobilitatea in exercitarea ei ingaduie o larga paleta de optiuni in vederea alegerii cadrelor si structurilor formale in care se desfasoara activitatea avocatiala.

A opta pentru un asemenea parcurs profesional implica insa nu doar o independenta si o flexibilitate formala, dar si o indelungata perioada de mentorat, in care pregatirea activitatii avocatiale traverseaza stadii pragmatice, contexte concrete, spete de o complexitate progresiva, sub atenta indrumare a unor profesionisti.

Ca orice profesie liberala, aceasta este una vocationala: a fi avocat implica determinarea unui mod de viata, in alegerea caruia criteriile financiare sunt secundare.

Ce este avocatul? Involuntar, o parte a spetei concrete de viata a clientului, un agent rational care ii calculeaza limitele, posibilitatile si riscurile unor fapte sau potentiale decizii cu caracter destinal. Astfel, avocatul este o profesie individuala ideala exercitata intotdeauna pentru ceilalti.

Lasă un răspuns